Paddlingsrutt

Marieholmskanalen

På kartan ser du kanalens sträckning med några föreslagna platser för paus och äventyr.

Från Marieholm till Hillerstorp är det ca 10 km paddling via Marieholmskanalen och sjöarna Mosjön och Flaten. Räkna med ca 3h paddling av hela sträckan i lugnt tempo. Lägg därtill dina stopp.

Kanalen är en stor del av upplevelsen, men såklart även känslan att stiga iland på en öde ö. Mosjön har två stora öar att utforska. I Flaten kan du stiga i land på Holmön (ej under häckning 1/4-15/7).

I sjön Flaten ligger även Flatenbadet, med långgrund badstrand, minigolf och enklare förtäring.

Självklart kan du paddla fram och tillbaka eller bara en del av sträckan.

För paddling runt Marieholmskanalen är det fri transportservice. Även skjuts tillbaka till bilen kan erbjudas i mån av plats.

Mer än kanalen

Från Flaten vid byn Uppebo kan du även utforska Storån uppströms. Med ett par lyft borde du kunna paddla många kilometer uppströms via bl a Långasjön vid Åker. Där finns både badplats och grillplats.

En brasklapp är dock att Storån uppströms inte är en iordningställd paddlingsled. Framkomlighet kan därmed inte garanteras. Här är det mer för den som vill utforska.

För den äventyrlige är möjligheterna obegränsade. Ta med tält och proviant så kan du utforska omgivningarna under flera dagar.

Från Marieholm till havet

Från Marieholm kan du ta dig vattenvägen till hela världen. Efter Hillerstorp fortsätter Storån hela vägen ner till Bolmen. Själva paddlingsleden börjar en bit efter High Caparral. Därför kan man nog säga att första biten efter Hillerstorp är något för den äventyrlige, där framkomlighet inte alls kan garanteras.

I Bolmen kommer du på Lagaleden som leder ut i havet vid Laholmsbukten.