Bra att veta

Under paddling

Ha en flaska vatten tillgänglig under paddling. Särskilt soliga dagar. Det blir fort varmt ute på sjön.

Framför sittbrunnen finns ett litet ”fikafack” där du kan ha med dig lite snacks eller enkelt fika att äta ute på vattnet.

Du kan spänna fast saker du vill nå under paddlingen med befintliga gummistroppar. T ex mobilen. Man vill ju gärna ha några oförglömliga foton från paddlingen. Glöm då inte att ha en mobilväska (ingår för dig som vill).

Ha med ett extra ombyte i en drybag (ingår). Om man mot förmodan skulle välta, eller snubbla när man ska i eller ur.

Kliva i och ur

Dessa kajaker är så pass stabila att det egentligen inte är nåt större problem. Men för dig som ändå vill ha lite tips så kan du titta på detta klipp: https://www.youtube.com/watch?v=6SW1HHJc7ZU

Kläder

Kläder efter väder. Det är enklare att styra rodret med en mycket mjuk sko, eller barfota. Är vattnet fortfarande kallt kan man med fördel lägga ett sittunderlag (ingår) under fötterna för att inte bli kall om hälarna. Ett par raggsockor funkar också bra.

För barnen funkar vilka skor som helst.

Säkerhet

Några saker att tänka på för din säkerhet.

Självklart är man nykter och dricker inte alkohol på sjön.

Bär alltid flytväst.

Paddla efter förmåga och bara där du känner dig trygg. Håll dig nära land så länge det inte är badtemperatur i vattnet eller om det blåser upp och du är ovan. Kanalen är ju alltid trygg och det blir ingen omväg att paddla nära land över sjöarna.

Paddla aldrig ensam. Meddela vart ni tänkt att paddla och hur länge ni tänkt vara ute, hör av er vid förändringar.

Är det inte lätt att välta?

Dessa kajaker är stabila kajaker som i princip vem som helst kan paddla. Det går såklart att välta om du anstränger dig, men hittills har ingen av mina nybörjarpaddlare vält.

Med det sagt så rekommenderar jag ändå att du tar med ett ombyte som du lägger i en av mina drybags.

Vad gör jag om jag ändå välter?

För de mer avancerade kan du göra en kompisräddning.
Annars blir du bogserad av din kamrat eller simmar till land där du kan vända kajaken och byta om.

Paddla bara där du känner dig trygg, skulle det börja blåsa ute på sjön så sök dig närmare land på det håll där vågorna blir mindre.

Det går att paddla utan problem året runt så länge det inte är is på sjön. Men håll dig nära land, så att du även i riktigt kallt vatten tar dig iland.